Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2007 13:46 - Стареца
Автор: bonnka Категория: Изкуство   
Прочетен: 1619 Коментари: 4 Гласове:
0



Бе толкова отдавна на земята. От някоя слънчева утрин или мрачна нощ, с добри очаквания или с празни обещания, независимо от времето, или от деня, без никакво значение за причината или търпението.

Всеки идва с болка на света. Не е страшно да умреш, страшното е да останеш жив, когато всички твои близки са вече в земята. Най - болезненото нещо в този живот е да се събуждаш цяла вечност.

Той нямаше вече онова усещане за глад, никакъв страх не чувстваше, не се радваше, не му бе тъжно, изчезна даже и студа. Единственото осезание будно все още в него бе допира на слънцето и дъжда. Мина през толкова много слънца и толкова много луни и звезди, колкото няколко вселени. Лицето му бе станало като жадуваща земя, ръцете му, като корени на секвоя. Звуците, които изпълваха пространството му бяха тези от листата и барабаненето на дъжда.

Имаше спомени от миналото - тропота на диви коне, нежния допир до топло женско тяло, уханието на прясно окосена трева, допира до стария дъб в градината.

Спомен за желание, онова парещо слабините чувство на страстта.

Отдавна бе опитомил живота веднъж в една малка, прозрачна,  капчица сълза - сол и топлина – утринна роса, няма нищо което би заместило усещането на влагата която пиеш от очите на жена, която си разплакал заради това, че я обичаш. Бе обичал само едно единствено момиче, което го бе научило да познава страха и плахостта и същността на сътворението – наречено живот. Едно момиче което бе създал с устни и с докосване, с болка и със страх – което имаше от… и цяла вечност, една жена която бе единствена от всички жени в света – когато опитомиш някого ти може да го познаеш само по тихите стъпки сутринта, по уханието на тялото, можеш да разбереш това дори, когато се оглеждаш във водата сам – тогава виждаш себе си до нея.

Помнеше бездънни очи, малки тихи островчета, развълнувано море, езеро, в което плуват лилии, устни с цвят на цъфнала кайсия, пясъчни коси и царевица, слънчогледи.

Бе толкова отдавна на земята, помнеше вятъра и пясъка, помнеше скалите.

Минаха толкова много войни, реки от сълзи. Черни птици до черни огради, черни воали.

Нищо не искаше да знае, но знаеше много и го бе научил от живота. Знаеше, че душата боли, но болката минава, като зъбобол и причина за това бе забравата. Това което не можеш да имаш само с желание, го постигаш с търпение. И да простиш наистина не значи да забравиш, но значи много повече – да обичаш. Научи, че материалността не се измерва с кон, каруца и нива – а с хляб и егоизъм – защото човек се ражда благодарение на паразитния си организъм. А инстинкта за живот е много по – силен от смисъла му.

 Толкова много луни бе посрещнал и толкова много спомени беше запазил, знаеше, че спомените са нужни на човек докато е жив, когато преминеш другата страна, те вече не ти трябват защото се връщаш при тях, връщаш се там където си бил най – щастлив.

Той вече само чакаше, да стигне до стария дъб, до напечената от слънцето земя до онези малки острови в очите й. Задържа уханието на любовта в сърцето си до края, когато ще излезе от пленничеството на живота. Когато ще бъде свободен. Той нищо не искаше и нищо не знаеше – само това на което го беше научил живота.

Очакваше настъпването на последната луна.

Толкова отдавна беше на земята…..…. .




Гласувай:
0



1. анонимен - Браво, давай още!
29.03.2007 15:13
Браво, давай още!
цитирай
2. анонимен - stareca
29.03.2007 20:31
az nali znae6,ne razbiram mnogo ot tezi ne6ta,ne tolkovi poznati za men no kakto i tozi i drugite sa dosta na nivo,OBI4AMTE,MNOGO.;)
цитирай
3. innersmile - добре дошла!това е много хубаво, ...
29.03.2007 21:12
добре дошла!това е много хубаво,силно и истинско!и аз съм си мислила за чувствата и мислите на старите хора,интересно е.но ти си ги изразила много добре :)
цитирай
4. bonnka - thanks
30.03.2007 07:30
we need look not from the mind, but from the soul.for the life that's coming is already before us,waiting to open up the world.just look more closely.find the eyes to see
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bonnka
Категория: Изкуство
Прочетен: 259156
Постинги: 68
Коментари: 228
Гласове: 1382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930